Printmedia

wordt aangeboden vanaf het 5de leerjaar, 6de leerjaar.

Omschrijving

Deze twee leerjaren zijn het logische vervolg op de tweede graad TSO. De grafische sector is een high tech multi-media industrie. In de wereld van printmedia draait alles om het uitvoeren en produceren van media in al zijn verschijningsvormen. Je leert hoofdzakelijk drukwerk en elektronische publicaties (o.a. websites) creëren. Drie fasen zijn hierbij belangrijk: het voorbereiden (prepress), het drukken (press) en het afwerken (after press). Door het digitaliseren van de informatie worden vele processtappen steeds meer geïntegreerd. De nadruk ligt, naast het aanleren van de nieuwste technieken, vooral op het ontplooien van je creativiteit. Een team van enthousiaste en ervaren leerkrachten staat klaar om jou op te leiden en te coachen, in een aangename en moderne omgeving. Ze helpen je creativiteit te verfijnen, je kennis te vergroten en je kijk op de wereld te verbreden. 

Naast het opmaken van drukwerk en het digitaal drukken en offsetdrukken, wordt ook de technische kennis behandeld van de digitale workflow, waaronder de drukplaatvervaardiging en normering

In Don Bosco Sint-Denijs-Westrem vind je alles wat je nodig hebt om perfect drukwerk te produceren. Er zijn tal van dtp-lokalen om drukwerk voor te bereiden en er is een ruime drukkerij met heel wat apparatuur voor het drukken en afwerken van printmedia. Via de geïntegreerde proef (GIP) breng je in het laatste jaar zelfstandig een afstudeeropdracht tot een goed einde. In het laatste jaar volg je een stage van 2 weken in een bedrijf. Uiteindelijk behaal je het gehomologeerd getuigschrift hoger secundair.

Op het einde van deze studies kan je aan de slag als offsetdrukker of drukvoorbereider. Uiteraard kan je ook in het hoger onderwijs verder studeren in grafische- of andere richtingen op het niveau van professionele bachelor. Ook het volgen van een zevende specialisatiejaar TSO en BSO is mogelijk, Se-n-Se-opleidingen van hetzelfde studiegebied.

drukperssimulator

drukperssimulator

Lessentabel