Grafische media

wordt aangeboden vanaf het 3de leerjaar, 4de leerjaar.

Omschrijving

Deze praktisch-technische richting verstrekt een basisopleiding waarin alle grafische- en mediatechnieken van ontwerp tot afgewerkt product aan bod komen. Je maakt zowel kennis met de traditionele als met de nieuwste grafische technologieën. Ook een degelijke algemene vorming blijft belangrijk. In Don Bosco Sint-Denijs-Westrem vind je alles wat je nodig hebt om perfect drukwerk te produceren. Er zijn tal van dtp-lokalen om drukwerk voor te bereiden en er is een ruime drukkerij met heel wat apparatuur voor het drukken en afwerken van printmedia. De graficus is een communicatie-specialist in gedrukte en online media. Een huisstijl van een bedrijf (logo, kleur, lettertype, look) wordt zowel in het drukwerk als op online presentaties toegepast.

Ook stof, hout, metaal, kunststof kunnen bedrukt worden (bijvoorbeeld allerlei verpakkingen, reclameborden langs de straat, cijfers op je uurwerk…). 

Je leert alle stappen van het productieproces: naast het ontwerpen, tekst, tekeningen en foto's invoegen en bewerken, ze schikken en opmaken met softwareprogramma's Indesign, Photoshop en Illustrator, leer je er ook internettoepassingen en webdesign. Je maakt proefdrukken op een digitale drukpers. In het deel drukken leer je twee druktechnieken: als eerste offsetdruk, waarbij je vanaf het eerste jaar reeds de basiskennis van het offsetdrukken aanleert op een echte drukpers. Als tweede drukrechniek komt zeefdruk aan bod: hierbij kan je ook heel creatief zijn, denk maar aan het bedrukken van t-shirts. Ook maak je kennis met nabewerkingen die drukwerk een bepaalde vorm geven: vouwen, nieten, lijmen, een boekje maken enz. Na het tweede jaar van deze tweede graad TSO kiest men meestal voor de vervolgrichting Printmedia in de derde graad.

Vervolgrichtingen op onze school:

Printmedia

Lessentabel