Drukken en afwerken

wordt aangeboden vanaf het 5de leerjaar, 6de leerjaar.

Omschrijving

Deze studierichting volg je als je drukker of drukafwerker wilt worden. Deze twee jaren bouwen verder op de tweede graad BSO drukken en voorbereiden. De nadruk ligt op het drukken op offsetpersen. De opgedane theoretische kennis van onderwerpen als kleurenleer, papier en inkten wordt vertaald naar praktische vaardigheden in het drukproces. Je werkt op één-en tweekleurenoffsetpersen en op een afstandgestuurde tweekleurenpers.Je leert verschillende nabewerkingstechnieken die drukwerk een bepaalde vorm geven: nieten, vouwen, vernissen, snijden enz. Daarnaast leer je met software digitaal drukvormen maken. Via de geïntegreerde proef (GIP) breng je in het laatste jaar zelfstandig een afstudeeropdracht tot een goed einde. Op het einde van het tweede leerjaar breng je ook een 14-daagse stage door in een bedrijf en behaal je het getuigschrift BSO specialisatie offsetdrukken-afwerken.

Toekomstmogelijkheden

Alhoewel je na het zesde jaar kan gaan werken, volgen de meeste leerlingen een 7e BSO om het gehomologeerd getuigschrift secundair onderwijs te behalen. Deze richting leidt naar directe tewerkstelling. Vervolgrichting op onze school is meerkleurendruk-drukwerkveredeling.

Verdere studies zijn mogelijk via de zevende specialisatiejaren BSO. Leerlingen die niet verder studeren kunnen aan het werk in de grafische sector.

Vervolgrichtingen op onze school:

Meerkleurendruk-drukwerkveredeling

Lessentabel